Ontstaan

Jaarlijks krijgen in Nederland veel jongeren een ongeluk en lopen daarbij ernstig hersenletsel op. Zo ook Bob Verhaegh uit Maasbree. Hij was 24 jaar, gezond en in goede conditie. Hij sportte veel en ging vele uitdagingen aan. En op donderdag 30 januari 2014 veranderde dat in enkele seconden. Er volgde een zware tijd van overleven en daarna van revalideren. De tijd na jarenlange ziekenhuisopnamen was niet makkelijk. Hoe verder… wat stond Bob te wachten. Als hij thuis ging zitten, zou de opgebouwde revalidatie snel verloren gaan. Er startte voor Bob een revalidatieprogramma thuis. Iedere dag hard werken om verder te komen. Bob had dezelfde belevingswereld als voor het ongeluk, maar tegelijk werd hij geconfronteerd met het anders zijn. Niet kunnen lopen, praten en eten is hard en moeilijk. Het zoeken naar een nieuwe identiteit met mogelijkheden en kansen is een lang proces. Iedere dag lijkt hetzelfde. Iedere week lijkt hetzelfde. Iedere maand lijkt hetzelfde. Er is geen perspectief meer. Toch wil hij hetzelfde beleven als zijn leeftijdsgenoten. Sporten in de vorm van fietsen en rennen. Sporten die onmogelijk lijken. En vaak uit de weg worden gegaan. Dat kan hij toch niet.

Op donderdag 8 juni 2017 startte Bob met 3 andere mensen met een lichamelijke beperking onder leiding van Sierd Nutma en zijn team ICAM (I Climbed A Moutain) een triatlon met als doel het onmogelijke aangaan. De triatlon begon in Enkhuizen en eindigde 3 dagen later in Maasbree. Tijdens deze tocht ontdekte Bob dat hij veel plezier beleefde aan het fietsen en rennen. Dit fietsen werd mogelijk gemaakt met een speciale rolstoelfiets en het rennen met een hippocampe renrolstoel. Tien betrokkenen die het verhaal van Bob van dichtbij hebben meegemaakt, besloten om een stichting op te richten. De Stichting Beweeg je Vrij gaat zich bezighouden met het uitlenen van speciale fietsen zoals een rolstoelfiets, een speciale renrolstoel en een duofiets.  Indien gewenst kunnen de leden ook gaan fietsen en rennen met mensen met een beperking. Het is fantastisch om te zien op welke manier deze betrokken vrijwilligers zich inzetten om de stichting succesvol te maken.

 

Comitee van aanbeveling

  • Dr. Allan Pieterse Raboud UMC te Nijmegen
  • Wethouder van Sportzaken Peel en Maas, de heer Roland van Kessel
  • De heer Ton Mulders, neurofysiotherapeut te Sevenum

 

Hoe

Familieleden/vrienden kunnen een rolstoelfiets, een duofiets of een renrolstoel lenen met het doel gaan fietsen of rennen met hun familielid/vriend.

De Stichting beschikt voor vrijwilligers die eventueel de taak van het familielid/vriend kunnen overnemen.

Voor wie

De stichting richt zich met name op mensen met een fysieke beperking, eenzame ouderen of andere kwetsbare doelgroepen.

Wanneer

De fietsen en renrolstoel kunnen iedere dag uitgeleend worden. U dient van tevoren telefonisch of schriftelijk te reserveren.

Waar

De fietsen en renrolstoel bevinden zich in Maasbree, Veldsehuizen 23

Vergoeding

De Stichting vraagt een vrijwillige bijdrage voor het uitlenen van de rolstoelfiets, duofiets en renrolstoel. Deze bijdrage wordt besteed aan onderhoud, verzekering, en aanschaf van nieuwe hulpmiddelen.